Piedāvājam gan dažādu ziedu medu, gan viršu ziedu medu, kas ievākts bišu dravās Talsu novada Balgales pagastā.

 

kvalitāte

“Ievākts Latvijā” preču zīme

Minerālvielas

K, P, Ca, CL, S, Na, Mg, Fe, Mn, Al, Cu

Populārākais medus

Dažādu ziedu medus

Iepazīsties ar medu:

Ziedputekšņi

Ziedputekšņi ir augstvērtīgs bioloģiski aktīvs dabas produkts, ko bites ievāc no augu ziedu putekšnīcām un izmanto savā uzturā kā olbaltumvielu un vitamīnu avotu. Ziedputekšņus bite vāc saulainā, siltā laikā dienas pirmajā pusē no visdažādākajiem dabā ziedošajiem augiem.

Ziedputekšņos ir visas nepieciešamās vielas cilvēka organisma attīstībai: olbaltumvielas, taukvielas, ogļhidrāti, vitamīni, minerālvielas, fermenti, hormoni. To sastāvu nosaka augs, ievākšanas laika meteoroloģiskie apstākļi, ģeogrāfija, apstrāde – žāvēšana. Piemēram, A vitamīna provitamīna jeb karotīna ziedputekšņos ir 20 reižu vairāk nekā burkānos.

Ziedputekšņi aktivizē cilvēka organisma aizsargspējas, aktivizē leikocītus cīņai pret svešķermeņiem asinīs, tiem ir izteiktas reģenerējošas spējas organisma audu bojājumu gadījumos, tie uzlabo kuņģa un zarnu darbību, normalizē hemoglobīna līmeni, pozitīvi iedarbojas uz asinsriti, kā arī paaugstina cilvēka fizisko izturību lielu garīgu un fizisku slodžu laikā.

Ziedputekšņus var lietot pirms ēšanas vai ēšanas laikā pa 1 ēdamkarotei 1-2 reizes dienā. Būtu vēlams, lai ikviens apēstu vismaz 250-300 gramus ziedputekšņu gadā, un to izdarītu līdz iestājas mitrais un aukstais laiks, jo rudeņos un pavasaros putekšņi palīdz izsargāties no saaukstēšanās slimībām, stiprinot organisma imunitāti.

Bišu maize

Bišu maize ir tie paši bišu ievāktie ziedputekšņi, ko bites pārstrādā, konservē un uzglabā šūnās pašas savam uzturam, taču tā ir arī ļoti noderīga veselības uzlabošanā ikvienam no mums.

Lidojošās bites, atnesot putekšņu nastiņas stropā, iemet tās šūniņā un lido pēc nākamajām. Jaunās, nelidojošās bites šūnās sabērtās nastiņas cieši sablīvē. Sablīvētie putekšņi piepilda visu šūnu līdz augšai, tāpēc virsējo daļu bites nosedz ar medu. Putekšņu virskārta piesūcas ar medu un kļūst gaisa necaurlaidīga. Cukuru saturošajā putekšņu masā sākas rūgšana un rodas pienskābe, kas šūniņu saturu iekonservē. Tā bišu maize iegūst brūnganu nokrāsu un pēc garšas atgādina lauku rupjmaizi ar nedaudz skābenu garšu.

Bišu maize satur aminoskābes, fermentus, minerālvielas un vitamīnus C, B1, B2, B6, P, D un E. To ieteicams lietot hroniska hepatīta, prostatīta, adenomas, kolīta, enterokolīta un hronisku aizcietējumu gadījumos. Bišu maize palīdz arī diabēta slimniekiem un samazina holesterīna daudzumu plazmā. Lietojot bišu maizi kā uztura bagātinātāju, jāatceras, ka uzņemot to pirms ēšanas pazeminās asinsspiediens, bet pārējos gadījumos tā veicina asinsspiediena normalizēšanos.

 
 

Medu pēc izcelsmes iedala ziedu medū, lapu medū un jauktā medū. Ziedu medus var būt monoflors - ievākts no vienas augu sugas ziediem, piemēram, liepu vai viršu medus – vai poliflors, kas ievākts no dažādu augu sugu ziediem. Latvija atrodas klimatiskajā zonā, kurai raksturīga liela ziedošo augu dažādība vienuviet un samērā īss ziedēšanas periods. Pateicoties īsajam ziedēšanas periodam, augu nektārs izdalās koncentrētāks, satur vairāk bioloģiski aktīvu vielu, bet lielā nektāraugu dažādība nodrošina medus vērtīgo īpašību daudzpusību. Uzglabājot medu, tas kristalizējas, taču tā laikā medus ķīmiskais sastāvs un uzturvērtība nemainās.