Bišu maize ir tie paši bišu ievāktie ziedputekšņi, ko bites pārstrādā, konservē un uzglabā šūnās pašas savam uzturam, taču tā ir arī ļoti noderīga veselības uzlabošanā ikvienam no mums.

Lidojošās bites, atnesot putekšņu nastiņas stropā, iemet tās šūniņā un lido pēc nākamajām. Jaunās, nelidojošās bites šūnās sabērtās nastiņas cieši sablīvē. Sablīvētie putekšņi piepilda visu šūnu līdz augšai, tāpēc virsējo daļu bites nosedz ar medu. Putekšņu virskārta piesūcas ar medu un kļūst gaisa necaurlaidīga. Cukuru saturošajā putekšņu masā sākas rūgšana un rodas pienskābe, kas šūniņu saturu iekonservē. Tā bišu maize iegūst brūnganu nokrāsu un pēc garšas atgādina lauku rupjmaizi ar nedaudz skābenu garšu.

Bišu maize satur aminoskābes, fermentus, minerālvielas un vitamīnus C, B1, B2, B6, P, D un E. To ieteicams lietot hroniska hepatīta, prostatīta, adenomas, kolīta, enterokolīta un hronisku aizcietējumu gadījumos. Bišu maize palīdz arī diabēta slimniekiem un samazina holesterīna daudzumu plazmā. Lietojot bišu maizi kā uztura bagātinātāju, jāatceras, ka uzņemot to pirms ēšanas pazeminās asinsspiediens, bet pārējos gadījumos tā veicina asinsspiediena normalizēšanos.